آشنایی با اجزای اسپرسو ماشین به زبان ساده
اجزای دستگاه اسپرسو یا اسپرسو ماشین (Espresso Machine) جوری طراحی و ساخته شده که این دستگاه را به اصلیترین و حرفهای ترین وسیله تهیه اسپرسو تبدیل کرده است.
کار اصلی دستگاه اسپرسو عصاره گیری استاندارد قهوه ست که به عصاره قهوه اسپرسو میگوییم.
معرفی اجزای دستگاه اسپرسو
همان طور که گفتیم دستگاه اسپرسو برای عصاره گیری قهوه و تهیه اسپرسو طراحی شده است. عصاره گیری قهوه عبور آب داغ با دما و فشار معین از بین ذرات قهوه آسیاب شده و فشرده شده ست که در نتیجه آن عصاره غلیظ قهوه یا همان اسپرسو گرفته میشود.
اجزای دستگاه اسپرسو که فرآیند عصاره گیری را انجام میدهند
- مخزن آب داغ و بخار آب
- پرتافیلتر
- هدگروپ
- مخزن آب داغ و بخار آب دستگاه اسپرسو
از اجزای دستگاه اسپرسو (espresso machine) مخزنی است که آب داغ و بخار آب در آن نگه داری شده و به کمک اهرم های کنترلی دستگاه، آب داغ با فشار و دمای مشخص برای عصاره گیری به سمت پودر قهوه فشرده شده، هدایت میشود.
پرتافیلتر دستگاه اسپرسو (Portafilter)
پرتافیلتر یکی از اجزای دستگاه اسپرسو دستهای است که قهوه آسیاب شده (پودر قهوه) را داخل آن ریخته و فشرده میکنیم. پرتافیلتر خروجیای دارد که پس از عصاره گیری، اسپرسو حاصل از طریق این خروجی داخل فنجان میریزد.
دو مدل پرتافیلتر داریم. پرتافیلتر که یک خروجی دارد و اصطلاحا به آن پرتافیلتر تک گروپ میگوییم و برای گرفتن یک شات اسپرسو از آن استفاده میکنیم. پرتافیلتر که دو خروجی دارد و اصطلاحا به آن پرتافیلتر دو گروپ میگوییم و برای گرفتن دو شات اسپرسو از آن استفاده میکنیم.
پی نوشت: شات واحد اندازه گیری اسپرسو بوده که هر شات معادل ۲۵ الی ۳۰ میلیلیتر اسپرسو است.
هدگروپ دستگاه اسپرسو (Group Head)
یکی دیگر از اجزای دستگاه اسپرسو ، هدگروپ بوده که خروجی آب داغ دستگاه است.
پس از ریختن و فشرده کردن قهوه در پرتافیلتر، برای انجام عصاره گیری، پرتافیلتر را روی هدگروپ میبندیم تا با زدن دکمه شروع به کار، آب داغ از بین قهوه عبور کرده و اسپرسو از طریق خروجی پرتافیلتر داخل فنجان بریزد.
تمپر چیست؟ (Tamper)
به فرآیند فشرده کردن پودر قهوه اصطلاحا تمپ کردن (Tamping) میگوییم و برای این کار از ابزاری به نام تمپر استفاده میکنیم.
نحوه تمپ کردن صحیح بدین صورت است که پس از ریختن پودر قهوه در پرتافیلتر به کمک دست سطح قهوه را کاملا یکدست و هموار کرده، سپس به وسیله تمپر به صورت کاملا یکنواخت کمی قهوه را فشرده میکنیم. دقت کنید: مقدار فشاری که به قهوه وارد میکنیم نباید زیاد باشد زیرا با فشرده شدن زیاد قهوه، آب داغ به سختی از بین ذرات قهوه عبور کرده، در نتیجه قهوه میسوزد.
نازل بخار دستگاه اسپرسو (Steamer)
برای تهیه نوشیدنیهای قهوه با شیر باید شیر را فوم گیری کنیم که به کمک یکی دیگر از اجزای دستگاه اسپرسو یعنی نازل بخاز صورت میگیرد. فوم گیری شیر فرآیند نفوذ هوا به داخل ذرات شیر است که با این کار هم شیر قوام گرفته و هم لایهای از فوم (کف) روی شیر ایجاد میشود.
نازل بخار دستگاه اسپرسو: خروجی بخار آب پر فشار است که از آن برای فوم گیری شیر استفاده میکنیم.